Úgy döntöttem, szerencsét próbálok külföldön

 

man-56157_1280Sokat gondolkodtam, hogy kimenjek dolgozni külföldre. Andi barátnőm évek óta kijár szezonokra dolgozni. Szobalányként dolgozik, és szereti csinálni. Persze van vele munka, sokat mesélt róla.

A szobalányok munkája

Mint írtam, Andi sokat mesélt róla. Három éve jár ki külföldre dolgozni. Járt már Olaszországban is, de tavaly óra, az ausztriai munka mellett döntött.

Minden hely más, mindenhol mások a szokások is. Volt már kisebb panzióban is, és nagyobb hotelekben is. Hogy melyik a jobb? Mindegyik másért jobb, vagy nehezebb, illetve könnyebb.

Persze, egy nagy 3 vagy 4 csillagos hotelnek nagy elvárásai vannak a személyzet felé is, de tisztességgel meg is fizetik a dolgozóikat. Soha nem panaszkodott miatta. Változó a fizetések nagysága, de olyan 1100 és 1400 Euró körül van havonta. Azért az nem olyan rossz pénz, és azt gondolom, havonta nem egy rossz kereset. Persze meg kell érte dolgozni, de manapság mit kapunk ingyen?

Szóval reggel felkel, attól függ, hogy hová van beosztva, ott kezd el takarítani. A közösségi terekkel kezdi a napját, majd amikor már mindenki ébren lehet folytatja a szobákban. Azokban a szobákban, ahol a vendégek maradnak, egy alap takarítást csinál. Összehajtja az ágyat, a fürdőt kitakarítja, és felporszívóz. Azt gondolom, ezt mindenki meg tudja csinálni, hiszen otthon is meg kell. Akkor van sok, és nagyobb munka, amikor valaki elmegy a hotelből, akkor nagy takarítás van,a szobát illetően. Ágyneműt húzni, szellőztetni, ablakot takarítani, ha szükséges, fürdőt rendbe tenni.

Azt mesélte semmi olyan nincs, amit ne lehetne megcsinálni. Persze van hogy nem könnyű, és természetesen, ő is elfárad estére, főleg, ha sok az elutazó szoba, de megéri csinálni.

Azt is mesélte, számos alkalommal hagytak már neki borravalót távozáskor az éjjeli szekrényen, vagy az ágyon, a takarítást így megköszönve. Az viszont nagyon jó érzés lehet, hogy neked is hálásak. Ez is egy fajta borravaló, ez a szobalányoké.

Semmire nincs gondja

Sok munkánál az a gond, hogy még gondoskodni kell magunkról, és a szállásunkról is A vendéglátás terén, ezért más a helyzet. Itt ha valaki elfogad egy munka ajánlatot, természetesen, szállást is biztosítanak mellé. Nem kell luxus dolgokra gondolni, de ha van egy saját szobánk, akkor szerencsések vagyunk. Persze, nem mindig egyedül vagyunk egy szobában, mert van ahol egy szobában ketten laknak, de ha valaki kicsit is tud alkalmazkodni, akkor ez nem jelenthet gondot.

Nem csak a szállásunkról gondoskodik a hotel, vagy a panzió ahol dolgozunk, hanem az ellátásunkról is. Hivatalosan be vagyunk jelentve kint, így orvosi ellátásra is jogosultak vagyunk, ha valami bajunk van.

Napi étkezés is biztosítva van a számunkra, reggeli, ebéd és vacsora. Ezt megfőzik helyettünk, nincs rá gond. A reggeli is bőséges, Andi mondta, még szendvicset is szokott néha készíteni magának, ha tudja, hogy sok lesz a munkája, és kicsit később tud majd csak ebédelni. Ezért sem szól senki neki. Bármit ehet, szalámit sajtot, lekvárt…szóval az evés is biztosítva van.

 

Miután Andi így elsorolt mindent, akkor megkérdeztem tőle, hogy mire kell költenem? Ha mindent biztosítanak, szállást, ételt, nekem nem is kell költenem.

Csak magára költ, ha szabad napos, és elmegy valahová kirándulni, sétálni. Néha szokott egy két ruhát venni, vagy az unoka húgának ajándékot hozni, de különösen nem költ semmire. Magyarul, a fizetése teljesen egészen megmarad, nem kell hozzányúlnia, ha nem akar. Jó, hogy így elmagyarázott mindent nekem is, mert így nagyon kecsegtetőnek tűnik, hogy én is kimenjek, és keressek magamnak egy megfelelő ausztriai munkát, akár szobalányként, vagy konyhai kisegítőként. Azt gondolom, ebben az esetben, mindegy mivel keresem a kenyeremet, ha ilyen jól keresek.