Segítség: a lányom motoros jogosítványt szeretne!

Világéletemben aggódós anyuka voltam. A „túlféltés” szónál az én képem szerepel a szótárban. Hogy ennek köszönhető-e, vagy alapból ilyen volt a természete, csak egy pszichológus tudná megmondani, vagy még ő sem, de az én lányom kicsi kora óta mindig ott van, ahol a baj. Ha valami leesik, ő biztos alatta áll. Ha eléri az alsó ágat, biztos elsőként mászik fel a fára osztálykiránduláson – közvetlenül azután, hogy tanárnő közölte: tilos fára mászni. Ő az a lány, aki rövidre vágatja a haját és mindig a fiúkkal játszik, biciklizik, gördeszkázik velük, némelyiket még le is futja. Abba kapaszkodtam évekig, hogy mindezek mellett zseniálisan rajzol, őszintén, nem csak szerintem kiemelkedően tehetséges, hanem a tanárai szerint is. A 14. születésnapjára egy művészeti táborba akartuk beíratni, ahol hasonló kis zsenikkel együtt a legjobbaktól tanulhat.

Erre ő közli, hogy a 14. szülinapjára motorjogsit szeretne.

Azt hittem ott kapok szívrohamot.

Kértem tőle egy kis időt, hogy átgondoljam, és megkérdeztem a kolléganőmet a kreatív hobbiboltban. Tudtam ugyanis, hogy az ő fia is vezet már valami kisebb kategóriájú motort.

Szerencsémre Kata megnyugtatott: mivel a lányom 14 éves, csak a legkisebb motorjogsit teheti le, az pedig majdhogynem ártalmatlannak nevezhető. Ő a motorjogositvany.com/kategoria/am-50-kobcenti oldalon olvasott utána mindennek, amikor egy éve fia ugyanúgy meglepte a kéréssel, mint most engem a lányom. Elmondta, hogy a honlap bőséges tájékoztatást ad az összes motoros jogsi kategóriától, a legkisebbtől a korlátlanig, kitérve életkori határokra és egyéb szabályokra, valamint kuponokat is tartalmaz, valamint a jogsi kézhezvételének menetéről is tájékoztatja a motorozni vágyókat.

Ez nagyon klasszul hangzott, ezért megkértem Katát, diktálja le a honlap címét, hogy otthon utána tudjak nézni. Mosolyogva felírta nekem egy papírra: motorjogositvany.com/kategoria/am-50-kobcenti, aláhúzta kétszer, és útravalónak csak annyit mondott: ne aggódjak, ne olyan nagy motor ez.

Hazaérve első dolgom volt csekkolni, hogy tényleg mit is jelent egy 50 köbcentis motor, és ezután valóban nyugodtabban álltam neki, hogy begyűjtsem a honlap kínálta információkat.

Ami lényeges információ volt, hogy ezeknek a járgányoknak a végsebessége 45 km/h, tehát nem igazán alkalmasak száguldozásra. Egyszerű, könnyen kezelhető gépek, ezért engedélyezik már 14 éves kortól a vezetését. Sőt, a 14. betöltött életév a forgalmi vizsga feltétele, így az én nagylányom akár már most elkezdhetné az elméleti tanfolyamot. Ez a jogsi nem csak kettő, hanem 3 illetve 4 kerekű járműre is érvényes, az adott hengerűrtartalom kategóriájában. Nyugodtabb lennék, ha 4 kerekű járgányt választana, de éreztem, hogy erre kevés az esély.

Ennek ellenére megnyugtatott, amit a honlapon találtam: sokkal inkább hasznosnak tűnt a kis motor, mint veszélyesnek. Ahogy Kata mesélte, a kuponokat is megtaláltam a weboldalon. A sisakot, meg amire szükség van, kedvezményesen tudjuk majd beszerezni a megkezdett tanfolyamot igazoló papír ellenében.

Amikor a kreatív leendő motoros hercegnő hazaért az iskolából, megbeszéltük, hogy elkezdheti a szülinapja előtt a tanfolyamot. Akkora lendülettel ugrott a nyakamba, hogy majdnem felborított. Két hét múlva is el is kezdett járni az órákra, sikeresen vette az akadályokat és a legunalmasabb részeket is imádta az első perctől.

És végül, elég sajátos formában ugyan, de megvalósult a nyári kézműves tábor is. Összespórolt zsebpénzéből megvette ugyanis az első kis járgányát: legnagyobb meglepetésemre egy teljesen átlagos, sötétkék színű motor volt. Letámasztotta az udvaron a garázs mellett, majd papírokkal borította be alatta és körülötte a betont, és besietett a garázsba. Két perc múlva néhány festékes tubussal tért vissza, és miután leragasztgatta a megfelelő részeket, egyszínű fehérre fújta a járművet. Száradás után pedig gyönyörű, nonfiguratív fekete mintákkal díszítette. Majdnem egy napot elpepecselt a díszítéssel ügyködve, a végeredmény pedig magáért beszélt.

motorjogositvany.com/kategoria/am-50-kobcenti

Én pedig piszok büszke voltam a nagyszájú, fiús, kreatív motoros lányomra!