Limitált kreativitás

Kreatív hobbi, DIY, home-made, handmade, és még számos hasonló címszó alatti elfoglaltságokkal szeretem tölteni a hétvégéimet. Ezzel nem vagyok egyedül. Az egyre elterjedtebb szabadidős tevékenység, az otthon elkészített díszek, berendezési tárgyak, tisztító és tisztálkodó szerek manapság nagyon divatosak és sokszor jóval olcsóbbak is, mint a boltban elérhető hasonló termékek. Az igazán mókás az egészben pedig az, hogy a bolti, gyártósorról származó cuccokat megpróbálják úgy elkészíteni és eladni, hogy az „handmade-nek” tűnjön. Hát nem ironikus?

Épp ezért alakult úgy, hogy pár barátommal bojkottáltuk ezeket a tömegcuccokat, és úgy döntöttünk, hogy mindenből az egyedi, valóban kézzel készített terméket választjuk, lehetőleg környezetbarát vagy újrahasznosított anyagokból készítve. Ez sokszor jelenti azt, hogy a háztartásban feleslegessé vált, eredetileg más funkciójú cuccokat úgy használjuk fel, hogy részükben vagy egészükben új szerepet kapjanak, ami praktikus, és megkönnyíti a hétköznapjainkat. Már jól ismerjük azokat a helyeket, ahol a kreatív tárgyak elkészítéséhez szükséges egyéb kellékeket beszerezhetjük.

Talán kicsit túl jól. A múlt héten felmerült, hogy mennyit költünk alapanyagokra, amikből feleslegesen újonnan készítettet vásárolunk jobb híján, csak azért, mert a saját háztartásunkban nem található meg a szükséges hozzávaló. Képmutatásnak érezzük, amikor teli szatyrokkal rontunk ki a kreatívos boltból, vagy néha a barkácsüzletből. Így merült fel a kihívás.

A kihívás lényege, hogy úgy kell elkészíteni valamilyen tárgyat, hogy ahhoz minden alapanyagot és eszközt másodkézből szerezzünk be. Nehezítésként egy külön kikötés, hogy egy helyről kell származnia mindennek, cserébe nem kell előre megmondani, hogy mi készül. Így korlátok közé szorítjuk a kreativitásunkat, hogy ezzel valódi értelmet nyerjen küldetésünk.

Az első lépések

A kihívás teljesítésére egy hetet kaptunk, ez alatt nem konzultálhattunk egymással, ami további nehézséget okozott, hiszen mindhármunknak más az erőssége és gyakran cserélünk tippeket. Nem tudtam pontosan, mit akarok készíteni, de azt sejtettem, hogy nehéz lesz különböző jellegű hozzávalókat egy forrásból beszerezni. Arra gondoltam, milyen jó lenne egy olyan oldal, ahol tényleg mindent megtalálhatok, de fontos, hogy nem a forgalmazótól, hanem egy személytől, másodkézből szeretnék vásárolni. Ekkor jött az ötlet, és be is írtam a keresőbe az aprohirdetes címszót. Hamar meg is találtam, amit kerestem, a nextapro.hu oldalt. Már akkor tudtam, hogy jó helyen járok, amikor a portál belső keresője alatt megláttam, hogy mennyi különböző kategóriában találhatok hirdetéseket. Sejtettem, hogy nekem az Otthon, háztartás, a Sport, hobbi, szabadidő, a Divat, ruha, kiegészítő, de még a Műszaki cikk, elektronika és a Játék kategóriára is szükségem lesz.

Már ekkor sejtettem, hogy nagy előnyre tettem szert a kihívás teljesítését illetően azzal, hogy egy apróhirdető oldalt választottam. Így a keresés is könnyű lesz, ha egyszer tudom, mire van szükségem, és akár a szokásos oldalak mellett a nextapro.hu-ról is gyűjthetek ötleteket.

Végül úgy döntöttem, megpróbálok címkés fűszertartókat és ahhoz való polcot vagy rekeszt készíteni a konyhába. Erre amúgy is szükségem volt már egy ideje, csak mindig volt más, amin ügyködtem.

A nehézségek

Azt gondoltam, a forrás kiválasztása lesz a legnehezebb dolgom. Miután elköteleződtem a nextapro.hu mellett, rá kellett jönnöm, hogy nem várt nehézségekbe fogok ütközni. Bár minden jellegű cikk megtalálható az apróhirdető oldalon, a boltokkal ellentétben itt nem tudunk másik színt, méretet választani, és hiába találjuk meg a tökéletes fűszeres üvegcsét, ha ebből csak egy van hat helyett. Azt beugrott, hogy ez a kihívás lényege: nem azt kell készítenem, amit elképzelek, hanem kreatívan kell felhasználnom azt, ami van.

Először a polcra kerestem rá a nextapro.hu-n, hiszen ehhez igazítom a többi méretet. Különböző kulcsszavakkal próbálkoztam, de csak könyvespolcokat találtam, ami nekem túl nagy volt, ezeket ráadásul mindenképpen fúrni kellett volna. Végül rábukkantam a tökéletes áldozatra: egy könnyű szerkezetű, kovácsoltvasnak ható fekete polcocska, ráadásul falra akasztható. Az előző tulajdonosa fogkefetartó polcnak használta, így a Háztartási felszerelések között találtam meg. A hirdetésre kattintva megtudtam a polc méreteit, amik pont megfeleltek és azonnal el is küldtem a hirdetőnek az üzenetemet, miszerint megvenném az árut. Egy gyors alkut követően 500 Ft-ot spóroltam az árból és megegyeztünk az átvétel helyében is a belvárosban.

A lendület

Felbuzdulva a polcvásárlásom sikerén belevetettem magam a nextapro.hu világába. A következő pár órában beszereztem hat különböző fűszeres üveget, amiben egy só- és borsszóró szett is található illetve egy fogpiszkálótartóként meghirdetett fedeles üveg is. Hármat pedig egy hirdetőtől vettem, akivel nagy szerencsém volt. Bár debreceni átvételi pontot jelölt meg, nekem pedig nem volt időm postázásra várni, pár üzenetváltás alatt kiderült, hogy a hirdető másnap Budapestre készül, egy másik nextapro.hu-s hirdetés ügyében, ezúttal vásárlóként. Egy ágykeretet néz majd meg, és el is viszi, ha minden jó. Sok sikert kívántam, és megállapodtunk, hogy utána találkozunk is, hogy az üvegeket átvehessem.

Két kérdés maradt már csak, a címkézés és a polc felerősítése a falra. Az apróhirdetések között az elsőre hamar találtam megoldást. A játékok között sok olyan volt, aminek tapadókorongja van. Beszereztem hát két plüsst, egy teknőst és egy gombát, amiről a tapadókorongot leszedtem és felhasználtam, a figurát pedig unokaöcsémnek adtam. Műszaki cikként volt feladva az az apróhirdetés, ami a számomra tökéletes kötöző anyagot jelentette. Bár a 4 méter kicsit soknak tűnt, megvettem a mélybordó zsineget és ezzel erősítettem fel a tapadókorongokra a polcot, amit alul a csempe tetejére támasztottam, két oldalt pedig a merőkanalas és a késes rúdhoz rögzítettem. Így a tapadókorong is elbírta a polcot. A zsinegből körbetekertem az üvegek nyakát is, így jobban látszik, hogy ez valóban kézzel készített.

A nextapro.hu a címkézés tekintetében sem hagyott cserben. Szintén játékként volt meghirdetve egy kicsiknek szánt kreatív üvegfestő szett, amiből a bordó kontúrfestékkel egyszerűen az üvegekre írhatom a fűszerek neveit, amik majd belekerültnek. Sajnos azonban ez is vidéki hirdetés volt. A hirdetőoldalon keresztül felvettem a kapcsolatot a feladóval, aki készségesen postára adta a csomagot még aznap, tehát ez a vásárlás is sikerrel zárult.

Apróhirdetés, nem apró siker

Talán mondanom sem kell, hogy a kihívást teljesítettem. Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel, ami a nextapro.hu nélkül nem sikerült volna. Az is történethez tartozik ugyanis, hogy a kihíváson felbuzdulva néhány korábbi gyártmányomat meghirdettem, így a fűszertartó ára szinte teljesen megtérült, és sok új ötletet is gyűjtöttem jövőbeli kreatívkodásaimhoz az apróhirdetések között.