Hogyan fér össze a klíma és a kreativitás?

Van egy ismerősöm, aki nagyon szeret szobákat berendezni. A saját lakását mindig átalakítja újra és újra, hogy kiélhesse a kreativitását. Másoknak is állandóan tanácsokat osztogat, hogy mit hogyan érdemes elhelyezni a lakásban, hogy igazán esztétikus végeredményt kapjunk.

Bár nem tanult semmilyen belsőépítészetet vagy tervezést, meg kell hagyni, van érzéke a dologhoz. Az általa berendezett lakások mindig nagyon otthonosak, és szimplán csak kellemes érzetet keltenek. A színek és a formák harmóniája gyönyörködteti a szemet. A bútorok mindig tökéletesen illeszkednek a szőnyeghez, a tapétához, de még a legutolsó kis szobrocskához is a polcokon.

Sokszor mondtam már neki, hogy hivatás szerűen is foglalkoznia kellene a dologgal. Hiszen az a legjobb, ha az ember abból él, amit igazán szeret csinálni, mert akkor nem kötelező munkaként éli meg, hanem kikapcsolódásként. És van is egy mondás, hogy ha jó vagy valamiben, ne csináld ingyen. Ő is tejesen egyetért ezzel, de attól fél, hogy az ügyfelei olyan korlátokat és elvárásokat állítanának elé, amiknek nem tud megfelelni. Hiszen most, a saját lakását teljes szabadságban rendezgetheti, úgy ahogy azt ő jónak látja, de ha valaki másnak csinálná ezt, akkor figyelembe kell venni, hogy az illető mit is szeretne.

Mondtam neki, hogy gyakoroljon rajtam. Hiszen és a barátja vagyok, nem leszek felháborodva, ha valami nem lesz tökéletes. Meg az én ízlésemet ismeri is. És éppen most alakítom át a lakásom, mert ki kellett szedni a régi fűtési rendszert. Egy ezer éves gázos rendszerem volt eddig, ami kezdett már veszélyessé válni, mert elszállt felette az idő. Továbbá nem is volt már hatékony és kifizetődő, annyit kellett költeni a javítgatásokra meg a karbantartásra, hogy jobban megéri az egész rendszert lecserélni.

De ehhez ugye szét kell verni mindent. Nagy nagy munka lesz, és az egész szobát teljesen át kell alakítani utána. A baráton elvállalta végül a dolgot. A megkötésem az volt, hogy legyen kicsit az én stílusomban a dolog, és hogy tervezzen bele egy hűtő fűtő klímát, ami majd átveszi az eddigi fűtés helyét.

Na ez a barátnőmnek nem tetszett. Hogy be kell terveznie egy nagy fehér valamit. De aztán elkezdett nézelődni a neten hűtő fűtő klíma ügyben. Rájött, hogy nem is olyan rondák ezek a klímák, amiket kinéztem. Sőt, még ki is tudja használni a kinézetüket a tökéletes összképhez. Hiszen ezek az újabb készülékek már esztétikusan vannak kialakítva, a vevők igénye szerint. Külön elegánssá teszi az eszköz megjelenését a Pacific Ocean 3D strukturált előlap, ami hullámvonalas grafikai mintával van fedve.

És ha már belekezdett, gondolta utánanéz, hogy mit is tud egy ilyen szerkezet. Nagyon meglepődött az olvasottakon, hogy milyen hasznos és praktikus lehet egy hűtő fűtő klíma. Hiszen rengeteg nagyon jó funkcióval bír.

Például, az általam kinézett légkondicionálóra lehetett igényelni egy bizonyos H-tarifát, ami az áram díjának egy kedvezményét jelenti fűtési időszakban. Így még jobban megéri ilyet beépíteni, mert lehet csökkenteni az üzemeltetési költséget, és ezzel spórolni. És nyilván a pénz is egy fontos szempont a dologban, ezt kár is lenne tagadni.

Van még benne integrált wi-fi vezérlés, ami a modern kor nagy vívmánya szerintem. Nagyon megkönnyítheti az ember életét. De gondoljunk is bele, hogy miért. Tegyük fel, hogy nyár van és nagyon meleg. Mi kaptunk egy kis hőgutát, ami miatt korábban haza kell mennünk, hogy kipihenjük magunkat és meggyógyuljunk. Igen ám, de a lakásban, otthon is nagy forróság van! De csak előkapjuk a mobilunkat, akár a tömegközlekedésen is, és beállítjuk, hány fokot szeretnénk mire hazaérünk. És már kész is a dolog.

Képes páramentesítésre, ami szintén rettentő hasznos. Ugyanis a párás levegő ronthatja a közérzetet, és elősegíti a penészgomba kialakulását. De a klíma ezt megakadályozza.

Lehet rajta állítani extra csendes üzemmódot. Ez nekem kifejezetten tetszik, mert nagyon érzékeny vagyok alvás közben, a legkisebb zajra is képes vagyok felriadni. Nem tudok rendesen ellazulni egy folyamatos búgás mellett, és így nem tudom kipihenni magam. Ugyanakkor ez a készülék lehetővé teszi hogy igazán nyugodtan alhassak vagy relaxálhassak.

Ha áramszünet van, a klíma automatikusan újra indul. Megjegyzi az előző beállításokat, így nem kell azzal bosszankodni, hogy újra kell programozni az egészet.

A porfiltere mosható. Tehát nem kell nagyon sokat piszmogni a dologgal, csak szimplán kimosom, és már mehet is. Azt hittem először, hogy sokkal bonyolultabb lesz, féltem is kicsit a dologtól, de szerencsére gyorsan, felesleges stressz nélkül megoldható az egész.

A szűrőjében van egy aktív szén filter, aminek az a lényege, hogy megköti a levegőben található szennyeződéseket. Így nem alakulnak ki kellemetlen szagok, hiszen a levegő keringetésével teljesen kiszűri a nem kívánatos elemeket. Az ionizátornak is hasonló szerepe van. A klíma ugyanis negatív ionokat állít elő a környező levegőből, ezzel elősegítve a szennyező részecskék semlegesítését.

A gép képes még öndiagnosztikára, ami azt jelenti hogy bekapcsoláskor felméri az állapotát, és a kijelzőjén megjeleníti a probléma okát, ezzel elősegítve a szervizelést és a karbantartást. És öntisztító funkciója is van! Tehát eltávolítja a port, és leszárítja a vizet a kondenzátor lamelláiról, így nem nem tudnak elterjedni a baktériumok.

Hihetetlen ez a hűtő fűtő klíma! – mondta a barátom. És valóban, tényleg nagyon praktikus kis szerkentyű, teljesen megéri az árát. És ami a legjobb, nem kell plusz költségeket rászámolni, mert a honlapon meghirdetett árban, már benne vannak a szállítás, a beszerelés, és a végfelhasználói nyilatkozat költségei. Csak kiválasztom a nekem tetsző modellt, és megbeszélek egy időpontot hogy mikor tudnának jönni felszerelni. És ennyi. Az egész gyors, és egyszerű.

Valóban érdemes ilyet betervezni az új szobáimba, értett egyet a barátom. Hiszen nagyon hasznos, és pont az, amire nekem szükségem van. Miután ezt megbeszéltük, neki is állt kitalálni, hova milyen színt válasszon, és milyen hangulatú bútorokat szerezzünk be. Nagyon kíváncsi vagyok már a végeredményre, de kétségem sincs afelől, hogy a végeredmény káprázatos lesz. És ehhez az új klímám is hozzá fog járulni. Remélem, sikeröl egy élhető és hangulatos otthont kialakítani, ami majd kellemes kikapcsolódást tesz lehetővé.

Figyeltem a barátomat ahogy tervez. Tetszett ahogy elmélyülten dolgozik és gondolkozik, hogy tényleg a legtöbbet hozhassa ki önmagából és a lakásból is. Ha ez a dolog jól sül el, akkor jelentkezni fog egy designer stúdióhoz, és többek között az én lakásom lesz a portfóliójának egy része. Nagyon szurkolok neki, hiszen oda való, mert tehetséges, és büszke vagyok rá, hogy végre elkezd tenni azért, hogy azt csinálhassa amit tényleg szeret.