Családi munka

Amióta az eszemet tudom, a családunk azóta foglalkozik virág termesztéssel. Van amikor több munka van vele, van amikor kevesebb, de nem szoktunk unatkozni. Még mi, az unokák is be szoktunk segíteni, amiben tudunk. Te szereted a virágokat?

Mindenkinek megvan a maga feladata

A nagyapám igen szigorú ember. talán az élet, talán a kora, vagy hogy hamar fel kellett nőnie, de mindig mogorvának tűnt. Gyerek koromban,  nem is igazán szerettem oda menni hozzájuk, mert mindig azt hittem, hogy haragszik ránk, amiért megyünk, azért olyan mogorva. Persze a mama mindig mondta, hogy ne gondoljunk ilyet, a nővéremmel, de hiába.

Krizantémmal foglalkoznak,a  nagyszüleim. Persze, mostanra már mindegyikőjük nyugdíjas, de amíg bírják csinálni, addig biztosan fogják is. Persze, nem utolsó sorban, nagyon jó mellék jövedelemnek számít, és ezzel tudják a gyermekeiket, unokáikat segíteni, ha szükséges.

Náluk mindig van munka

Mivel elég kényes virág, így sokat kell gondját viselni. ha hideg van, fűteni kell a fóliasátrat, megfelelő páratartalom, szellőzés…sorolhatnám. Figyelni kell, melyik hogyan fejlődik, ha valamelyik eltörik, akkor azt kiszedni.

A szüleink, az ültetésnél, és az eladásnál szoktak segíteni. A virágból adódóan, nálunk a november, a fő szezon. Minden virágnak készen kell állnia addigra, és persze eladhatónak lennie. Minden ezen az egy időszakon múlik, hogy ilyenkor mennyi virágot tudunk eladni.

Mi unokák, a nővérem, én, és a másik két unokatestvérem, a locsolásnál, a gondozás egyik szakaszában, és a szállításkor tudunk segíteni. Sokszor unom, bevallom őszintén, amikor anyám közli, hogy hétvégén menni kell segíteni, de tudom, ha valamit szeretnék, akkor azt utána cserébe megkapom. Emlékszem, mikor egyik alkalommal középiskolában, szerettem volna elmenni egy nyelvi táborba, Angliába. Azért az nem két fillér volt, már abban az időben sem, viszont nagyon vágytam életem első kalandjára. A nagyszüleim, azt mondták kifizetik, ha keményen dolgozom, és segítek nekik. Természetesen állták a szavukat, még költőpénzt is tettek hozzá.

Mindenkinek segítenek

Igaz, a nagyszüleim foglalkoznak a legtöbbet a virágokkal, de mégis mindenkinek jut belőle egy kevés. Anyámnak, két testvére van. Ilyenkor, ők is jönnek, és segítenek, sőt a férjeik is. Van a ki a piacon árul, van aki azzal foglalkozik, hogy folyton legyen virág a piacon, és forgolódik, a fóliasátor, és a piac között.

Mindig becsültem a szüleimet, mindegy volt, milyen idő van, menni kellett. Pont mi is így lettünk kemények, mert h hideg volt, ha esett, menni kellett.

A nővérem többre vágyott

ferry-boat-123059_1280Minden évben megvolt, hogy mit szeretnénk elérni, vagy megvásárolni magunknak. Liza nővérem, tavaly, barista tanfolyamra szeretett volna elmenni. Mondták is a szüleim, hogy minek, meg hogy teljesen felesleges, pénz kidobás. Akkor még nem is gondolták, hogy a későbbiekben, milyen jó lehetőséget fog ez Liza számára jelenteni. Természetesen, ismét a nagyszüleim segítettek neki, hogy elmehessen, és elvégezze a tanfolyamot.

Mára, már mindenki tudja, hol a helye, kinek mikor mit kell csinálnia. Egyedül Liza, a kivétel ez alól, mert ő egy mesés hajón kapott munka ajánlatot, ami járja a tengereket. Az akkor feleslegesnek tűnő tanfolyam segítségével került oda, ahol most tart. Mi sokat köszönhetünk, a virágoknak. Sokszor most is unom, és fáradt is vagyok, de most már más szemmel nézem a dolgokat. Szeretem a virágokat, és sokat köszönhetek nekik.

Végezetül, mint Petőfi is mondaná; Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.