Attól, hogy te mondjuk Mannol motorolajat szeretnél eladni nagy mennyiségben éppolyan kreatív munkát végzel mint egy művész

Fiatalkorom óta abban a hitben élek, hogy fontos számomra a tehetséges és kreatív emberek támogatása. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy már akkor is teljesen lenyűgözött egy-egy jó film, majd nem sokkal később már egy nagyon jó lemez, album. Mivel végül én is arra adtam a fejemet, hogy az előadás és a kreativitás örömével párban éljem az életemet evidensnek tűnik egyébként is, hogy ezt így gondolom. Csakhogy sajnos ez nem igazán jellemző gondolkodási forma. Már a gimnázium és az általános idején is könnyen észlelhető volt számomra, hogy mennyire semmibe veszik azt, aki szeretné a kreativitását, különlegességét megmutatni a világnak. Ha nem röhögtek ki már boldog ember lehettél, hogy megúsztad egy egyszerű vállveregetős lesajnálással.

Jogos tehát a kérdés, hogy vajon miért van ez így? Miért van az, hogy a tehetséget sosem látjuk meg egyből ha nem ugrik a nyakunkba? Az emberek valamiért képtelenek a folyamatot látni. Azt, hogy egy jó énekes is úgy kezdi, hogy eleinte csak egy adott hangnemben van meg a kellő orgánuma, majd fejlődik tovább és tovább. Ahelyett azonban, hogy bátorítanánk őket inkább rögtön közöljük, hogy ez nem is olyan mint az eredeti. Hát persze, hogy nem! Azt egy képzett, rutinos világsztár hozta létre, míg itt egy potenciális, szárnyátbontogató követőt láthatunk, de ha így állunk mindehhez hozzá, akkor még ez sem lesz belőle. Egyébként ezt gondolom minden témában, sajnos az önbizalom rombolása sokkal jobban elterjedt mint az építése. Legyen szó akár egy festő- vagy zeneművészről, akár egy üzletemberről, aki mondjuk Mannol motorolajat szeretne eladni nagy mennyiségben. Ez mind kreativitás és egyediség kérdése, ahol meghatározó dolog a megfelelően felépített személyiség. Ennek pedig alapja az önbizalom, vita nincs! Mégis azt gondoljuk, hogy mindez elhanyagolható. Rögtön nyomás alá kell helyezni az illetőt, nehogy a végén megtudja mutatni, hogy mik a képességei, amit aztán finom hangolva folyamatosan kibontunk és egyre nagyobb kihívás elé állítjuk. Sajnos nem ez a trendi mostanában, de nagyon remélem, hogy elkezd ez a gondolkodásmód visszahúzódni és újra teret enged a racionális, egészséges lelkületű embereknek!