A VPS hosting egy kreatív megoldás

Sosem hittük volna, hogy egyszer a családi vállalkozásunk úgy fog szárnyalni, hogy a nővéremmel elhagyjuk a szeretett, nehezen megszerzett munkahelyünk, hazatelepülünk, és inkább a nagyszüleink virágos üzletét visszük tovább. De így történt…

Piacozásból munkahely

VPS hosting

Amióta az eszemet tudom, a nagyszüleim a piacon értékesítették a virágokat. Kimentem hajnalban, hogy a hűvösben sokáig szépek maradjanak a krizantémok, eladták, amit kell és jöttek haza. Mi is sokat segítettünk persze, de koránt sem ez volt a főállásunk.

Az évek alatt persze a családi munka sokat változott. Korábban nekünk, gyerekeknek csak annyi volt a feladatunk, hogy a kertészkedés közben elvégezzük, azokat a munkafázisokat, amik az idősebb családtagoknak már nehezen mentek. Később anyukám besegített a számlavezetésbe és könyvelésbe, a nyugtaadásba és az adóügyek intézésébe, hiszen egyre több szabálynak kellett megfelelni.

Tavaly aztán elérkezettnek láttuk az időt, hogy a standunkat egy állandó elárusító hellyel bővítsük. A mamám már nagyon idős, nehezen tudta volna szélben, hűvösben árulni a virágokat.

Nem bíztam benne, hogy egy ennyire pici elárusító hely sikeres lehet, pláne, hogy a krizantém mellett már csak egy-két apróságot forgalmaztunk. Mivel az árusító bódé vásárlása alaposan lemerítette a családi kasszát, úgy gondoltam, segítek, kidolgozok néhány megoldást a marketingre.

Facebook-oldalt, weblapot, blogot készítettem. Egy helyi újság, aztán az országos sajtó is felfigyelt történetünkre, tetszett nekik, hogy nekünk csak krizantémunk van – mégis meg az üzlet már generációk óta.

Hirtelen jött siker

Az üzletünk innentől kezdve meredeken szárnyalt felfelé. Sok idős ember, de néhányan fiatalabb termelők is a segítségünket kérték. Tudni szerették volna, hogyan tudják legálisan, fenntarthatóan eladni a portékájukat. Bár mi sem értettünk hozzá igazán, de az ötleteinkből, megfizethető megoldásainkból hamarosan üzlet lett – gyakorlatilag consulting céget alapítottunk.

Segítséééég!

A nővérem hazatért külföldről és szépen építhettük a gyorsan növő vállalkozást. Hamar rájöttünk viszont, hogy ahhoz, hogy fenntarthatóan működjünk, nekünk is segítségre lesz szükségünk. Az informatikát például kénytelenek leszünk kiszervezni valakinek… Aki nem ért hozzá, annak rengeteg macerája van vele!

Éppen egy VPS hosting szolgáltatásról olvasgattam (azelőtt meg sem fordult volna a fejemben ilyesmi), mikor elhatároztam, hogy kész, vége, kerül, amibe kerül, de kiépítünk egy olyan hálózatot a cégnél, amelyikre hosszú távon is lehet számít, amelyik még sokáig kiszolgál.

Gábor, az Angyal

A mentő Angyal az informatikai problémákra a nővérem gimnáziumi szerelme Angyal Gábor formájában érkezett. Összefutottak egy teázóban, és mikor a nővérem mesélt az életéről, Gábor egyből lelkesedett. Azt mesélte, ő informatikus, nagyon szívesen segít abban, hogy egy kicsit jobban menjenek a dolgok, stabilabb legyen a cégen belül az informatika.

Gábor feljavította a honlapunkat, widgeteket telepített, beállított különböző védelmi beállításokat. Létre hozott nekünk céges e-mail címeket és telepített egy csomó olyan alkalmazást, amikkel távolról is kapcsolatot tarthattunk az ügyfeleinkkel. Sok mindent digitalizált nekünk, így akár az üvegházból is elérhetem az ügyféladatokat egy laptoppal, ha éppen azt szeretném.

VPS hosting, extra méretek, biztonság

Jót nevettem, mikor Gábor is azzal jött, hogy váltsunk a cégben VPS hostingra, mert ő bizony nem telepít nekünk szervert az üvegház mellé! Picit ismertem már ezt a technológiát, de úgy gondoltam, a mi cégünk annyira pici, családias… Pont jól megleszünk az alap webes eszközökkel.

Kiderült, hogy ez annyira mégsem jó öltet. Egy szerver nagyon fontos lehet a biztonság szempontjából, hogy kevésbé legyünk kitéve az interneten leselkedő veszélynek.

Ha fizikailag szeretnénk a szervert a lakásban látni, az viszont kockázatos. A szervert karban kell tartani, frissíteni kell, megfelelő hőmérsékletet biztosítani, és mindenféle egyéb macerával megküzdeni. Egyszerűen nem nekünk való.

Ha az ember a VPS hostingot választja, a cég elintéz számára mindent. Karban tartja a szervert, figyeli, nem romlott-e el, védi, nehogy feltörjék, vagy bármilyen probléma legyen vele.

Egy nagy cég nagy szerverének kicsi, saját része (ez lenne a VPS ugye), sokkal gazdaságosabb anyagilag is, mint saját szervert fenntartani. Gyorsabb, jobb technológiát tudnak alkalmazni, ráadásul nem kell attól tartani, hogy a dolog elavul

Nekünk így segített a VPS hosting

Nekünk a VPS hosting például azt jelenti, hogy a sok napi tevékenység mellett nem kell folyton azon izgulni, hogy jaj, nem melegszik-e túl a gép, minden rendben van-e, zúg-e, működik-e a ventilátor, vagy nem okozunk-e áramszünetet azzal, hogy ki-be húzzuk a kábeleket az üvegházban.

Ha valami probléma van, átmeneti kiesés, mondjuk karbantartás, frissítés, technikai hiba miatt, azt szinte mindig szoktuk tudni, akár előre is, így felkészülünk rá. Ha a honlapunk egy rövid időre le is áll, a Facebook-on tudunk kommunikálni a vevőkkel. Egyszer elrontottunk valamit, belepiszkáltunk a levelezőnkbe és az e-mailjeink többet nem töltődtek be. A VPS hosting cég segített és Gábor két perc alatt megoldotta a problémát (azóta nem piszkáljuk…)

Bővülünk, bővülünk!

A tesómat és engem mindig érdekeltek a kreatív dolgok, ezért kibővítettük a céget egy webdesign szolgáltatással is. Erre azért volt szükség, hogy ne legyünk kiszolgáltatva az időjárás viszontagságainak. Az ügyfeleinknek is igénye volt rá, ezért úgy gondoltuk, hogy ez mindenképpen jó ötlet.

A VPS hostingnak köszönhetően minden eszközt szuperül tudunk használni. Gábor is beszállt a buliba, ő kisebb alkalmazásokat tud fejleszteni, segít webáruházak indításában, rengeteg eszközt ismer.

A gyors, biztonságos szerver miatt ez a vállalkozásrész is jóval simábban működik. Bármit meg tudunk oldani, ez pedig nagyon sokat számít, ha egy vállalkozás stabilitásáról van szó,

Nem nehéz, és még olcsó is!

A mostani szerverünket 2200 forintért béreljük egy hónapra. Ez, mondjuk egy webtárhelyhez képest kicsit borsosnak tűnhet, de egyáltalán nem az, cserébe 20 TB havi forgalmunk lehet, ami akkora, hogy én például el sem tudom képzelni, hogy valaha ennyire lesz szükség. De ahogy a boltunk is beindult – sosem lehet tudni, mikor jön a siker.

A szerverhez dedikált erőforrások járnak – ez azt jelenti, hogy nehéz túlterhelni, nincs az, hogy valami a szolgáltatónál a mi tárhelyünktől veszi el az energiát.

Az egész olyan, mint az irodaház bérlés, a szobát, az épületet valaki karban tartja, mi meg élvezzük a gyorsabb honlap, gyorsabb e-mailezés és biztonság előnyeit.

Tudom, hogy elsőre nehéznek tűnhet belevágni egy ilyen kalandba, de egyáltalán nem olyan bonyolult ez az egész vállalkozói lét, mint amilyennek lefestik. A legtöbb dolgot sokkal egyszerűbb megoldani, mint ahogy az ember előre elképzeli.

Nekünk egy kis szerencse, sok munka és megbízható barátok kellettek hozzá. Aztán hirtelen egy év alatt odáig jutottunk, hogy a pici családi vállalkozás most alkalmazottakat foglalkoztató, hatalmas cég lett. És, hála az angyali segítségnek, kiválóan működik is.